Teken en Vlooien bij Huisdieren: Wat doe je ermee? 


Nu de lente weer in het land is en de temperaturen toenemen, maken parasieten zoals vlooien en teken ook hun terugkeer. Vlooien en teken zijn de meest voorkomende parasieten bij onze huisdieren. Deze vervelende beestjes zorgen voor irritatie, pijn, huidproblemen, allergische reacties en brengen wormen, virussen en bacteriën over. Natuurlijk wil je jouw trouwe viervoeter zoveel mogelijk beschermen tegen dit soort vervelende situaties. Teken en vlooien kunnen bovendien ook nare gevolgen hebben voor het baasje zelf. Maar geen zorgen, er zijn verschillende producten om je hond of kat te behandelen en te beschermen tegen vlooien en teken. 

 

Vlooien bij huisdieren

Heeft je huisdier last van jeuk? Dan is de kans groot dat hij met vlooien besmet is. Vlooien zijn kleine bruinzwarte insecten die voor jeuk en irritatie zorgen bij zowel dier als mens. Deze bloedzuigende beestjes worden slechts enkele millimeters groot, maar zorgen voor veel overlast. Wanneer honden en katten last hebben van vlooien gaan ze zichzelf krabben of bijten om de jeuk te stillen, waardoor ze mogelijk wondjes krijgen. De jeuk ontstaat doordat vlooien in de huid van het dier prikken en tegelijk speeksel injecteren met een beetje stollingsmiddel. Sommige dieren reageren allergisch op vlooienbeten, bij hen is deze jeuk daarom nog extremer. Doordat vlooien ook bloed zuigen kunnen ze op deze manier ziektes overbrengen en voor bloedarmoede zorgen. Tijdens het bloedzuigen zelf leggen vlooien tot wel 50 eitjes op het dier zelf. Binnen 2 tot 7 dagen komen er larven uit de eitjes, daarom is het belangrijk om vlooien snel te bestrijden. Indien je thuis last hebt van van een vlooienbesmetting moet je ook de omgeving ontsmetten door grondig te stofzuigen, manden, dekens en kussens te wassen en alles in te sprayen met omgevingsspray.

Teken bij huisdieren

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die in bossen, struiken en gras leven. Wanneer je hond daar langs loopt kan de teek zich op je hond laten vallen en zich in de huid nestelen. Een teek bijt zich vast aan honden en katten en zuigen het bloed om zich te voeden. De beet zelf is niet pijnlijk en het dier merkt het meestal zelfs niet. Dit betekent niet dat ze ongevaarlijk zijn, teken zijn namelijk meestal dragers van ziektes en bacteriën. Een bekend voorbeeld is de ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door de Borrelia-bacterie. Als je dier toch gebeten is, verwijder dan zo snel mogelijk de teek om te voorkomen dat de teek zich vastbijt in je huisdier. Het is belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen aangezien een teek enkele dagen tot enkele weken op dezelfde gastheer kan blijven zitten om zich te voeden met het bloed. Doordat teken slechts 1-3 mm groot worden is het vaak moeilijk om ze te vinden op de huid van je huisdier, zeker als je viervoeter een dikke vacht heeft. Ze zijn beter zichtbaar wanneer ze zich hebben volgezogen en hechten zich vooral op dun behaarde delen. Controleer daarom de oren, onder de staart, liezen en oksels van je huisdier extra goed.

 

 

Teken en vlooien bestrijden en voorkomen


Better safe than sorry 
geldt ook bij de behandeling van vlooien en teken. Eens je huisdier vlooien heeft, duurt het 2 tot 3 maanden om er weer vanaf te komen. Het is daarom altijd beter om te voorkomen dan te behandelen. Teken kan je ook beter voorkomen om vervelende scenario's voor je huisdier te vermijden. Ga je een wandeling maken in het bos met je hond? Controleer de huid van je huisdier dan extra goed op teken wanneer je terug thuiskomt. Het wordt aangeraden om je huisdier na elke wandeling goed na te kijken op teken. Vind je een teek op je hond of kat? Verwijder deze dan zo snel mogelijk, liefst met een tekentang of tekenpincet. 

De juiste manier om een teek te verwijderen bij honden en katten:

1. Verwijder een teek nooit met de vingers of een gewone pincet. Gebruik hiervoor een tekentang.
2.
 Verdoof de teek vooraf nooit met alcohol, dan braken ze juist hun maaginhoud in de huid van uw huisdier.
3.
 Pak de teek met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid van uw hond.
4
. Draai vervolgens met de tekentang totdat de teek loskomt.
5
. Controleer voordat u de teek weggooit of u de kop ook effectief heeft verwijderd.
6
. Als de kop van de teek toch is blijven zitten, zal deze eruit zweren. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek zat.
7.
 Indien uw huisdier na het verwijderen van de teek last heeft van ziekteverschijnselen is het belangrijk een dierenarts te raadplegen.

    Wil je graag met je viervoeter genieten van de lente zonder zorgen te maken over teken en vlooien? 

    Kies dan voor een preventieve behandeling en je huisdier zal je dankbaar zijn! 

    U vind een ruim aanbod aan (genees)middelen tegen vlooien en teken bij honden  van verschillende bekende merken zoals  Advocate  anti-teken behandelingen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo zijn er pipetten, ook wel “spot-on” genoemd, vlooienbanden en pillen en antiparasitaire shampoo's tegen vlooien en teken. Orale anti vlo en teek middelen mogen NIET aan onze honden gegeven worden wij staan dan niet meer garant voor een goede inwendige gezondheid 


       De geneesmiddelen van Advocate in de vorm van pipetjes zijn geschikt voor de behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, bijtende luizen en teken. De handige pipetjes zijn makkelijk en snel in gebruik.

    • 
      Verder zijn er ook handige tekenhalsbanden die honden en katten beschermen tegen vlooien en teken. Deze halsbanden bevatten verschillende stoffen waar de teek niet tegen kan en houden de teken op deze manier op afstand van je huisdier.

    •  
     Je vind  ook kleine apparaatjes van Tickless die teken en vlooien op afstand houden door het afgeven van een ultrageluid. Deze zeer hoge geluidsgolven zijn niet waarneembaar en onschadelijk voor twee- en viervoeters, maar verjagen wel de teken en vlooien. Dit apparaatje kan gemakkelijk bevestigd worden aan de halsband je huisdier. Je kunt ervoor kiezen om je huisdier het apparaatje enkel te laten dragen bij het buitengaan, of heel de dag door. Het wordt makkelijk aan- en uitgezet. 

    •   Een andere manier om teken en vlooien te voorkomen is door een speciale shampoo tegen teken en vlooien te gebruiken. Deze vormt een laagje op de vacht van uw hond dat werkt als een 'sticky trap' voor parasieten. Dit product immobiliseert deze kriebelende beestjes en spoelt ze uit de vacht. Dit product is ook verkrijgbaar in sprayvorm.

    •  Let op: Pups hebben niet dezelfde middelen en hoeveelheden nodig tegen teken en vlooien als volwassen dieren. Voor een groter of zwaarder dier, heb je meer product nodig. Weeg je huisdier dus goed voordat je een middel koopt. Dan weet je precies hoe hoog de dosering moet zijn.

     

     

    Natuurlijk vlooien en teken bestrijden 

     

    Etherische olieën

    Allereerst kun je je dier onaantrekkelijk maken met etherische oliën. Je kunt er voor kiezen pure of verdunde olie (dit hangt van de leeftijd en grootte van je dier af!) bijvoorbeeld achter de oren, in de liezen en op de stuit te druppelen. Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien.
    Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan. Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in.

    Let bij de keuze voor een etherische olie goed op de kwaliteit. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Een zuivere etherische olie kost geld….
    Goede en veilige merken zijn bijvoorbeeld Young Living, Doterra, Chi biologisch of Silverlinde.
    Daarnaast kun je etherische oliën tegen vlooien en teken niet veilig bij katten gebruiken. De meeste oliën bevatten terpenen. Katten kunnen dit bestandsdeel niet afbreken en dit gaat stapelen in de lever. Ze kunnen er doodziek van worden.

     

    Een keramische tekenhalsband, hoe werkt dat?

    De natuurlijke tekenbanden (zonder enige chemicaliën) zijn gemaakt met EM-X keramische kralen.
    EM staat voor Effectief Micro-organisme.

    De kralen/stenen worden gemaakt van een speciale klei samen met ongeveer 80 verschillende micro organismen erbij.
    Dit wordt allemaal samen gebakken. Wanneer een hond of kat deze stenen draagt zul je merken dat teken zich veel minder snel of helemaal niet meer gaan vastbijten. De werking is bij elke hond verschillend maar over het algemeen zal vanaf een week of 3 constant dragen de werking merkbaar worden. Je hond wordt dan een heel stuk minder aantrekkelijk voor teken.

    Infrarood golven

    EM keramiek heeft een reinigende en vitaliserende werking. Doe je de stenen in water, dan krijgt het water zijn oorspronkelijke structuur weer terug. Doe je het in een vaas met bloemen, dan zullen je bloemen echt wat langer staan. EM keramische kralen stralen lage infrarood golven uit. Wij mensen en ook je honden of katten zullen hier niets van merken, maar teken houden niet van deze resonantie. De stenen zorgen ook voor een betere weerstand en sommige eigenaren merken zelfs op dat de vacht van hun hond meer gaat glanzen. Regelmatig horen we ook terug dat honden ook minder last van vlooien hebben. De band is echt gericht op het voorkomen van teken, maar het is altijd fijn wanneer je ook merkt dat je hond geen vlooien meer heeft.

    Hoe dragen?

    Af en toe even de band af doen is geen probleem, maar probeer hem wel zoveel mogelijk te laten dragen. Zeker de eerste paar weken moet hij nog opladen bij je hond. De eerste 3 weken adviseren we om hem 24 uur per dag te dragen, daarna mag hij desgewenst ook 's nachts af. Ook tijdens het spelen mag hij best even af. Maar nogmaals, de eerste 3 weken (om op te bouwen zodat hij optimaal kan werken bij je hond) zou ik hem zoveel mogelijk omhouden.
    In principe blijft de werking altijd, zolang je de band goed verzorgt. Zie je op een bepaald moment dat sommige stenen niet meer heel zijn (gebroken/stukjes af), dan is het tijd om de band te vernieuwen. Sommige honden dragen een paar jaar dezelfde band (uiteraard gaat de kleur van het touw na verloop van tijd wel wat verkleuren)

    Hoe verzorg je de halsband?

    Spoel hem ongeveer elke 2 weken af onder de kraan. Hiermee activeer je de micro-organismen in de stenen weer opnieuw.

    Let op!

    Gebruik geen schoonmaakmiddelen, hiermee beschadig je de werking van de keramische stenen.

    Laat de band gewoon opdrogen (in de zon bij voorkeur) Gebruik de band niet als halsband voor aan een riem, daar is hij niet sterk genoeg voor. Zorg dat de band niet te los zit, hij moet echt de vacht goed raken en moet niet per ongeluk over de kop af kunnen gaan.

    Je hond kan er gewoon mee zwemmen in zee of ander water. Ook modder is geen enkel probleem. Spoel hem daarna gewoon af met water en laat hem opdrogen.