De IOEBA rasstandaard , de standaard waar wij naar fokken

 

De officiële Olde English Bulldogge-rasstandaard van IOEBA is een gedetailleerde geschreven beschrijving van het perfecte "type" of " foutloze" Olde English Bulldogge.

 

Een goed geschreven, gedetailleerde rasstandaard is een zeer effectief hulpmiddel dat gebruikt kan worden om Olde English Bulldoggen-fokkers bij te staan ​​bij het selectieproces en de evaluatie van Olde English Bulldoggen waarvan word overwogen om hen deel te laten nemen aan een fokprogramma of als een deelnemer aan mogelijke schoonheidswedstrijden.

 

De ras standaard Olde English Bulldoggen van IOEBA moet altijd worden gebruikt als een geschreven handleiding en als referentie voor huidige en toekomstige Olde English Bulldogge-fokkers.

 

Het is belangrijk dat de Olde English Bulldoggen-fokkers de IOEBA's Olde English Bulldogge-rasstandaard begrijpen en gebruiken, omdat de nakomelingen die ze produceren in de toekomst generaties lang een impact zullen hebben op het ras .

 

Het doel van alle gerenommeerde Olde English Bulldoggen fokkers is om perfectie te bereiken voor wat betreft het juiste ras type, gezondheid en temperament.

 

Alle IOEBA-juryleden gebruiken de officiële Olde English Bulldoggen-rasstandaard van IOEBA als een leidraad om zichzelf een mentaal beeld te geven van ras perfectie waarmee ze toekomstige IOEBA-kampioenen selecteren.

 

De ideale Olde English Bulldogge is een loyale, moedige hond van gemiddelde grootte met een groot krachtig hoofd en een krachtig gespierd lichaam.

 

Algemene beschrijving:

 

De Olde English Bulldogge is atlethisch en het belangrijkste is dat ze een goede gezondheid hebben .

 

De Olde English Bulldogge is vrij van alle ademhalingsproblemen en is in staat om buitenshuis te genieten zonder zorgen, behalve in extreme hitte of kou.

 

Het temperament is zeer stabiel en betrouwbaar waardoor ze een loyale metgezel, capabele beschermer en het ultieme familielid zijn.

 

Olde English Bulldogge gedijen op het plezieren van hun eigenaars en zijn zeer trainbaar. Hun levensduur is tussen de 10 en 14 jaar.

 

Beschrijving OEB

 

Hoofd: Groot en hoog, matig gezonken tussen de ogen (mediale groef).

De omtrek van het hoofd moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de lengte van de hond op de schouder. Een smalle kop of een die te klein lijkt voor het lichaam is een fout.

 

Oren: Rose ears set well op de zijkanten van het hoofd hebben de voorkeur. Dropped ears  zijn acceptabel zolang ze klein zijn, niet "dogachtig". Volledig geprononceerde oren die rechtop staan ​​op het hoofd moeten als een ernstige fout worden beschouwd.

 

Snuit: Breed, diep en kort met matige rimpels. De beet is te laag waarbij de onderkaak merkbaar omhoog komt. Lagere hoektanden mogen niet uitsteken. Snuit te lang (meer dan 3 inch) (7.62 cm ) , schaargebit is een diskwalificerende fout. De snuit mag niet korter zijn dan 1½ inch ( 5 cm ) . Wry Jaw is een diskwalificerende fout.

 

Ogen: wijd uit elkaar en van middelmatige grootte. Elke kleur is acceptabel. Oneven ogen (één donker, één blauw of licht) moeten echter als niet-geprefereerd worden beschouwd. Misvormde of uitpuilende ogen zijn een ernstige fout. Een gebrek aan pigment rond de ogen is ongewenst. Scheelkijken of niet-symmetrisch gevormde ogen zijn een diskwalificerende fout .

Neus: Breed met open neusgaten (nares) zonder teken van luchtbeperking. De neus mag niet tussen de ogen worden geduwd. Vanaf de aanslag tot het einde van de neus moet deze minimaal anderhalve centimeter zijn. De neus moet een effen kleur hebben. Het gebrek aan pigment is een ernstige fout. Een neus zonder al het pigment is een diskwalificerende fout

 

Nek: Kort tot middelmatig lang en zeer gespierd die vloeiend naar de schouders overgaat en niet lijkt te stoppen op de overgang naar de schouders

 

Borst: De ribben moeten goed geveerd zijn (afgerond) en de borst moet breed en diep zijn.

Diepte van de borst moet op zijn minst tot aan de ellebogen komen.

Een holle of smalle borst " slab sided" moet als een ernstige fout worden beschouwd.

 

Achterkant: reuen moet vierkant en uitgebalanceerd zijn. Teefjes moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden , waarbij rekening wordt gehouden met lichaamslengte. Kort samen met een zeer lichte bolling van de schouders tot een lichte daling in de staart heeft de voorkeur. Een vlakke rug is acceptabel zolang de staart niet recht van de bovenkant van de rug komt.   

 

Schouders: schouders moeten goed naar achter liggen ,met aanzienlijke hoekingen om goed te kunnen bewegen. Rechte schouders zijn een fout.

  

Benen: De voorbenen moeten recht en wijd uit elkaar zijn, noch naar voren buigen, noch naar binnen vallen. . De ellebogen moeten zich relatief dicht bij het lichaam bevinden. Gebrek aan bot en massa is zeer onwenselijk. Losse ellebogen of "fiddle fronten" zijn een diskwalificerende fout. "Oost / West" voorbenen zijn een ernstige fout.

 

Achterpoten: moeten een aanzienlijke buiging vertonen, zodat ze goed kunnen bewegen. Ze moeten goed gespierd zijn. Rechte achterpoten of " posty leggs " vormen een ernstige fout. Koehakken zijn een diskwalificerende fout.

 

Beweging : de honden moeten een evenwichtige tred hebben die van achter moet gedreven zijn en samen met de streeflengtelaat dit de hond toe om krachtig voort te bewegen  . Honden zouden een mooie rechte stap moeten hebben  , honden die de poten wijd of schuin zetten vertonen grondige gebreken .

 

Voeten: rond, strak voor en achter, en de polsen moeten sterk zijn. Zwakke polsen en / of gespreide voeten zijn kwalificerende fouten.

 

Schofthoogte : Reutjes  - 18 tot 20 inch ( 45 cm tot 51 cm ) op de schoft . teefjes - 17 tot 19 inch ( 43 cm tot 48 cm ) op de schoft .

 

Gewicht: tussen 50 en 70 lbs.( 22 kg tot 31 kg ) voor teefjes en 65 tot 85 lbs.( 29 kg tot 38 kg )  voor reuen . Hoewel lengte en gewicht boven de standaard word afgeraden, is er geen diskwalificatie  als

de hond goed geproportioneerd is,  correct en gebalanceerd.

 

Kleur: elke kleur is acceptabel zonder voorkeur, doch liever geen merle 

Vacht: de vacht is kort. Een golvende vacht of lange vacht is een diskwalificerende fout en mag niet worden geregistreerd. Er mogen geen tekenen van bevedering zijn op de benen, oren of nek, dit is een diskwalificerende fout en mag niet worden geregistreerd. OEBS met een teken van lange of golvende haren mogen NIET worden geregistreerd.

 

*** Elke fokker die langharige OEBS of hun nakomelingen registreert, doet dit op frauduleuze wijze en tegen het beleid van IOEBA. Van  alle OEBS die frauduleus zijn geregistreerd, zullen de registraties herroepen worden wanneer de IOEBA kennis krijgt van de registratie.

 

Staart: een pompsteelstaart die van nature het spronggewricht bereikt heeft de voorkeur, geschroefde

of een gecoupeerde staart is acceptabel. De staart moet laag worden gedragen en niet over de achterkant van de hond.

 

Temperament: De hond  moet extravert en gelukkig zijn. Hoewel thuis een waakzame aard mag worden verwacht, is menselijke agressie zonder provocatie een diskwalificerende fout.

 

 

 

Wij prefereren een volle staart 

De OEB is binnen België  een erkend ras en zal vanaf 1 september 2024 een officieel erkende stamboom verkrijgen  ( erkend door de Belgische Staat  )  van het NVBK 

Nationaal Verbond van Belgische Kynologen

Fokkerij en stamboomregistratie

Het NVBK is erkend door de Vlaamse overheid als stamboekorganisatie, dit voor alle rassen.
Onze vereniging werkt samen met het laboratorium "Dr. van Haeringen Polygen b.v. (VHP) in Malle, België".
Het NVBK en de "Vlaamse fokkerijcommissie" werken samen met de Vlaamse overheid aan de gezondheid van
onze honden..
Om te fokken en/of stambomen van onze organisatie aan te vragen, hoeft men geen lid te zijn van onze federatie.
De registratie van  stambomen in ons origineel- (OR), bijgevoegd- (BR) en werk-register (WR) staan open voor elk
hondenliefhebber en alle rassen ), mits het navolgen van onze regelgeving.
Indien men een nest wil fokken, of stambomen aanvragen kan men alle nodige info vinden op deze pagina.

Het NVBK hanteert de standaard van het FCI maar erkent eveneens andere rassen dit volgens de standaard van het land van oorsprong.

Honden die niet voldoen aan de voorwaarden om een stamboom te bekomen, kunnen steeds een "registratie certificaat" bekomen. Dergelijk bewijs omvat info en gegevens van de hond en wordt in een afzonderlijk register ingeschreven.